REHBERLİK
Eylül Bülteni

Eylül Bülteni

SINAV ÖĞRENCİLERİ İÇİN;
Okullar açıldı ve öğrenciler yaz tatilinin rehavetini atıp,alıştıkları tatil düzeninden çıkıp okul düzenine girdiler.Bu haftalarda zorlanan ve yorulan öğrencilerimizin vücudun alıştığı düzenden çıkması için kendilerine zaman tanımaları ve özellikle sınav gruplarının paniğe kapılmamalarını tavsiye ediyoruz.Beynimizin saatlere ve yoğun ders dinleme ve EVDE YOĞUN ÇALIŞMAYA  alışması için birkaç gün yeterlidir.Başarılı olabilmeniz için hem istekli olmanız hem de zamanınızı doğru kullanmanız gereklidir.ÖZEL KARADAĞ KOLEJİ Rehber Öğretmeni Funda ÜN sınav öğrencilerinde motivasyonun başarı üzerindeki etkisinden ve zamanı doğru planlamanın öneminden söz etti.
MOTİVASYONUN VE KONDİSYONUN BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Bir işi yapmak için içinizde duyduğunuz güçlü istek motivasyondur. Psikoloji dilinde "güdü" denilen "motivasyon" ne kadar güçlüyse bir işi yapma gücü o kadar artar. "Bir arkadaşı görmek" için güçlü bir isteğiniz varsa ne uzaklık ne de bir işinizin olması sizi engelleyemez. Her şeyi bir yana bırakır, arkadaşınızı görmeye gidersiniz. Bu örneği hayatınızın bütün işleri için düşünebilirsiniz. Şimdi önümüzde bir "sınav" var. Bu sınavı kazanmakla ilgili "motivasyonunuz nedir?". Aşağıdaki seçeneklerin hangisi size daha yakın görünüyor?
· Bilmiyorum, yapabilir miyim?
· Yani bunu yapmak şart mı?
· Şimdi yapamazsam aileme ne derim?
· Herkes üniversiteye girecek, ben lise mezunu mu kalacağım?
· Üniversiteye girmek iyi bir meslek için zorunlu.
· Elbette yapacağım.
· Yapmak mı? Ben derece alacağım.
"İçinizdeki güçlü istek" hangi etkenlerden oluşmaktadır? Bu da çok önemli bir konudur. Aile bu konuda etken olabilir, arkadaş grubu, toplumsal öğretiler kaynak olabilir. Ancak, en etkili kaynağın "kendi bilinçli seçiminiz" olduğunu unutmamalısınız. Bu sizin için büyük bir güç kaynağıdır. Engelleri aşmanız için en önemli güç kendi içinizdedir. Bu gücü harekete geçirebildiğiniz zaman pek çok engeli kolayca aştığınızı göreceksiniz?
KONDİSYONUMUZ YETERLİ Mİ?
Kondisyon, "yapabilme gücünüz" dür. Bir sporcu için kondisyon, top sürme tekniklerini bilmek, topsuz oyunu öğrenmek, pas almayı ve vermeyi, grup çalışmasını bilmek, arkadaşlarının nasıl oynadıklarını anlamak, zamanı çok iyi kullanmak, nefesini maç süresince ayarlamak, eforunu en iyi biçimde kullanmak gibi bir dizi beceriyi kapsar. Öğrenci için de "kondisyon", sınavda kullanacağı bilgiyi öğrenmek, öğrendiklerini özümsemek, iyice kavramak, gerektiği yer ve zamanda (sınav), bu bilgileri kullanma tekniklerini (test teknikleri) öğrenmek, bu bilgileri istenen yer ve zamanda (sınav sırasında) kullanmak gibi bir dizi beceriyi içerir.
Onun için de bir anlamdaki "kondisyon" :
· Öğrenme işlemini,
· Öğrendiklerini özümseme, sindirme işlemini,
· Öğrendiklerini anlayarak, kavrayarak öğrenmiş olmayı,
· Test tekniklerini,
· Soruyu anlama ve yanıtlama hızını ayarlamayı,
· Kendini kontrol edebilmeyi,
içerir ve bu alandaki beceriyi ifade eder. Onun için de "kondisyonum yeterli" demeden önce bu maddelerin hepsini gerçekte oldukları gibi yorumlamanız gerekir ki "gerçek kondisyonunuz" u saptayabilesiniz. Kondisyonu olduğundan "daha iyi" sanmak, faturası ağır ödenen bir yanlıştır, olduğundan "kötü" görmek de umut kırıcıdır. Doğrusu "olduğu gibi" görebilmektir.
 
 
ZAMANI DOĞRU KULLANABİLİYOR MUYUZ?
Başlangıçta hepimizin eşit olarak sahip olduğu tek şey zamandır. Belirleyici olan, ne kadar zamanımız olduğu değil, bu zamanı ne şekilde kullandığımızdır. Başarılı insanlar, zamanının en önemli ve biriktirilemeyen tek kaynak olduğunun farkındadır. Ancak birçok insan da zamanının denetimleri dışında boşa geçip gittiğini fark edemez. Bu kişilerin zamanı yönetme konusunda sistem ve stratejileri yoktur. Oysa ki, zamanı etkin ve verimli kullanmak, insanın yaşamını kontrol altına almasıyla gerçekleşir.
Birçok öğrenci çalışma ile dinlenme ve eğlenme sürelerini ihtiyaçlarına göre doğru biçimde düzenleyememekten yakınır. Bu durumu en aza indirmek için izlenecek stratejileri şunlardır:
1. Zaman Dilimleri Halinde ve Programlı Çalışın :
Günlük gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, ders çalışmaya, dinlenmeye ve kendinize zaman ayırmaya yarayacak bir program yapmalısınız. Bu programı yaparken özel koşullarınıza uygun ve uygulanabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Unutulmamalıdır ki, programsız çalışmak kısa zamanda ve daha az enerji tüketerek yapılacak bir çalışma eylemi için daha çok zaman ve enerji tüketmek anlamına gelmektedir.
2. Güne Erken Başlayın :
Günlük planlarınızın tümünü belirlediğiniz zamanda gerçekleştirmek için sabahları erken kalkmayı alışkanlık haline getirin. Bu sayede hem bu işleri yapabilmek için daha uzun süreye sahip olacak, hem de kendinizi gün boyu daha zinde hissedeceksiniz.
3. Zaman Hırsızlarına Geçit Vermeyin :
Zamanı akıllıca kullanmak yolunda atılacak en önemli adımlardan biri, boşa geçen süreyi nelerin kapsadığını belirlemek ve zamanınızı çalan bu hırsızlardan kurtulmaktır. Gereksiz ve bitmek bilmeyen telefon görüşmeleri, yeterince seçici olmadan izlenen televizyon programları, "hayır" diyemediğimiz arkadaşlar, çeşitli bilgisayar oyunları ve internet, zamanımızın kolay ve hoş biçimde geçmesini sağlar. Fakat aynı zamanda yapılması gerekenlerin ertelenmesine yol açar. Bunlara "hayır" demeyi öğrenmelisiniz.
4. Önceliklerinizi Sıralayın :
Doğru ve yararlı bir öncelik sıralaması yapmak için gün içinde yapmanız gerekenleri sıralayın. Daha sonra yapılması gerekenler ile bu işler arasında size en çok getiriyi sağlayacak olanı belirleyin. Unutmayın ki, günün daha fazla bölümünü size en çok yarar sağlayacak işe ayırmanız, geri kalanı da diğer işlere ayırmanız mantıklı olacaktır.
Geri dönüşü asla mümkün olmayan zaman, düşünmeden ve bilinçsizce harcadığımızda en ciddi düşmanımız, akıllıca kullandığımızda ise başarımızın en önemli nedeni olacaktır. Başarı onu hak edenlere gelmez; sürekli çabaların bir sonucudur. Üniversite hazırlık sürecinde, doğru teknikleri bilen ve bunları yaşamında işlevsel duruma getirenler hedeflerine ulaşacaklardır.
UNUTMAYALIM !
Bir insanın başarısı ile başarısızlığı arasındaki ayırıcı çizgi, zamanını ne kadar iyi yönettiği konusunda ortaya çıkar.
Sevgiyle kalın.......
Funda ÜN
Zaman doğru yönetilemiyorsa
hi
çbir şey doğru yönetilemiyor demektir.

En eşsiz ve en kıt kaynak